Μεσσηνία

η γη της ελιάς και του ελαιολάδου απ' όπου προέρχονται τα προϊόντα μας

Η Μεσσηνία, Γη της Ελιάς και του Λαδιού είναι ένας απέραντος ελαιώνας. Το ευνοϊκό κλίμα, η ηλιοφάνεια, ο μικρός κλήρος που επιτρέπει σε κάθε παραγωγό να περιποιείται με αγάπη και φροντίδα κάθε ελαιόδεντρο και να μαζεύει τον ελαιόκαρπο στο σωστό βαθμό ωρίμανσης, δίνουν την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η παράδοση της Μεσσηνίας στην παραγωγή ελαιόλαδου πηγαίνει πίσω στους αιώνες. Είναι στη Μεσσηνία, στο Παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά εγγράφως η λέξη "ελιά" σε πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, που χρονολογούνται από τον 13ο π.Χ. αιώνα.

Κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, το λάδι που παραγόταν στη Μεσσηνία ήταν ήδη ένα από τα βασικά προϊόντα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Τόσο κατά την κλασική όσο και την ελληνιστική περίοδο η παραγωγή του λαδιού στην Πελοπόννησο και στην Μεσσηνία παρουσίαζε μια συνεχή αύξηση.

Τον 11ο αιώνα η Κορώνη και η Μεθώνη έγιναν τα λιμάνια από τα οποία οι Ιταλοί εξήγαγαν στη Δύση σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου.

Τρεις αιώνες αργότερα, η Μεσσηνία γίνεται η πιο ελαιουργική περιοχή της Πελοποννήσου, ενώ τον 15ο αιώνα η Κορώνη και η Μεθώνη τα μεγαλύτερα εμπορικά και εξαγωγικά κέντρα της, ενισχύοντας την επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.
Το 1704 η παραγωγή του λαδιού στην βενέτικη Μεσσηνία ανερχόταν στα 16.139 βαρέλια (κατά προσέγγιση 1.000 τόνοι) έναντι του συνόλου της πελοποννησιακής παραγωγής 19.159 βαρελιών. Στα μέσα του 18ου αιώνα, πράγματι, στην Κορώνη, στην Μεθώνη και στο Ναβαρίνο εγκαταστάθηκαν πολλοί εμπορικοί οίκοι που εμπορεύονταν λάδι και βρίσκονταν στα χέρια Άγγλων και κυρίως Γάλλων ενώ οι εξαγωγές πελοποννησιακού λαδιού ενδιέφεραν όλους τους Ευρωπαίους.
Τη σημερινή εποχή η Μεσσηνία είναι ένας απέραντος ελαιώνας με εξαγωγές εξαιρετικού λαδιού σε όλο τον κόσμο, γεγονός που οφείλεται στις ιδανικές συνθήκες του τόπου αλλά και στους αιώνες εμπειρίας που έχει μεταφερθεί από τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές. Μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ελαιολάδου στη Μεσσηνία, πιστοποιείται ως Προϊόν Γεωγραφικής προέλευσης ή ΠΟΠ καθώς και βιολογικό. Το σύνολο του τυποποιημένου ελαιολάδου που διαθέτει η εταιρεία έχει τις συγκεκριμένες ενδείξεις στην ετικέτα.

Βίντεο

Πλάνα από την περιοχή της Μεσσηνίας όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής μας